marți, 5 martie 2013

Om cu om, nu putem pierde!

Fondul Monetar International imprumuta Romania de zeci de ani deja. Este evident ca economia noastra, in ritmul ultimilor 20 de ani, nu o sa produca destui bani ca sa supravietuim fara noi imprumuturi, si mai evident este ca nu vom avea niciodata bani sa dam inapoi ce-am luat. Atunci, de ce ne tot dau?
Relatarile celui care a incheiat acordul de aderare al Romaniei la FMI, Ministrul de Finante de la acea vreme, Florea Dumitrescu, arata ca initial, acum mai bine de 40 de ani, atat Romania cat si FMI si BIRD erau interesati de dezvoltarea economica a tarii. Investirea banilor luati imprumut avea ca scop producerea mai multor bani si returnarea imprumutului la o dobanda foarte mica, lasand in spate sectoare de industrie aducatoare de venit la bugetul statului. Desi s-a incercat initial investirea fondurilor in infrastructura, delegatia romana condusa de Florea Dumitrescu a refuzat oferta FMI si a propus imprumutarea Romaniei pentru cresterea productie, un lucru care i-a luat prin surprindere pe sefii fondului. Pana la urma au fost de acord cu propunerea venita din partea singurului stat din blocul comunist care stabilise un parteneriat cu occidentul, si astfel s.au putut construi zeci si zeci de fabrici si uzine, s-au putut prelucra resursele si s-a putut dezvolta agricultura, iar banii investiti care s-au inapoiat in totalitate pana in aprilie 89 au lasat in urma o tara cu o economie profitabila, cu locuri de munca pentru toata lumea si independenta economic. S-a incercat ruperea de FMI considerand ca schimbarea de perceptie acestui organism international va dauna foarte mult Romaniei, trecand de la o relatie de ajutorare la una de inrobire si supunere. Din pacate a fost doar o tentativa esuata de a iesi din gheara lupului.
Asa cum arata dezamagit acelasi ministru "După 1989 conţinutul negocierilor şi al acordurilor de împrumut a fost diametral opus. Aceste acorduri au avut un caracter blocant, distructiv, demolator. În analizele şi scrierile mele am caracterizat acordurile încheiate după 1989 antieconomice, antinaţionale şi anticonstituţionale.
Asemenea acorduri prevăd: se închid atâtea întreprinderi, se lichidează atâtea combinate industriale, agricole etc. Reiau aici o formulare din Acord: "Iniţierea privatizării a 50 de întreprinderi acceptabile pentru Banca Mondială" (deci nu contează părerea României??) prin aşa-numita metodă «în pachet» aceste întreprinderi reprezintă 10,7% din capitalul social al FPS". Deci întreprinderile se vând în pachet, deşi au fost făcute una câte una, chiar cu bani de la Banca Mondială."
Astazi ne-am adancit in capcana imprumuturilor, datoram in jur de 30% din PIB.ul Romaniei si continuam sa ne imprumutam. Companii de stat aproape nu mai avem, desi nu am incasat mare lucru de pe urma celor care "s-au privatizat". Ni se impun in permanenta termene si conditii de catre FMI si vrand-nevrand am ajuns sa fim subjugati financiar ca popor. Agricultura noastra este pe butuci, industria practic inexistenta, exploatarea resurselor naturale si umane este intr-un procent covarsitor instrainata. Noua ce ne mai ramane? Ne ramane o tara in care muncim ca sclavi pentru altii si in care o sa ii chinuim pe copii si pe nepoti sa plateasca datoriile tarii in care ne-au afundat conducatorii nostri. Sau poate o sa-i sfatuim sa declare razboi Germaniei si apoi sa se predea pentru a fi condusi de ei, asa cum cred tot mai multi romani pe ideea ca noi nu suntem in stare. 
Intr-o zi, nu foarte indepartata, va renaste sentimentul national in sufletele noastre. Intr-o zi, nu foarte indepartata, vom intelege ca trebuie sa muncim si nu sa furam, ca trebuie sa punem suflet si patima pentru a ajuta Romania sa renasca din propria cenusa, sa redevina un motor economic si un pion principal in economia Europei. Romania indeplinste toate criteriile pentru a ajunge o mare putere si singura problema suntem noi, romanii, care ne-am fixat niste obiective prea mici si care ne complacem in ideea ca "altii" sunt mai buni si noi suntem destinati esecului. 
Voi lupta in acest razboi, voi incerca sa recuceresc ce e al nostru, voi pune la dispozitia tarii toate resursele mele si voi incerca sa recastig mandria ca suntem romani. Putin cate putin, om cu om, ne vom aduna destui ca sa putem declansa acest razboi pe care nu vom avea cum sa il pierdem. Romania a fost intotdeauna a romanilor si asa trebuie sa ramana!


Un comentariu:

  1. Cred ca daca am fi bine informati, nu ar exista nimeni de stanga in Romania si am incepe cu adevarat sa construim tara asta care a fost distrusa moral de stanga coruptilor si a celor care fac jocurile dupa cortine!

    Felicitari pentru articol!
    Chiar este inspirant!
    Va rog sa continuati!

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza!