marți, 26 martie 2013

Degradare morala


 "Ai de capul meu!", "Uita-te la aia, hahaha", "Ce tare, uite la ratatii aia ce-au facut" sau "Dumnezeule, cum sa faci asa ceva?" sunt doar cateva dintre expresiile pe care suntem tentati sa le folosim urmarind stirile de zi cu zi. Celebrele "stiri de la ora 5" se regasesc de ani buni pe toate canalele de stiri, la orice ora, astfel incat abia ne mai par socante stiri de genul "si-a taiat gatul cu flexul" sau "copil de 14 ani si-a violat bunica". Ne-am obisnuit atat de mult cu anormalul incat aproape ni se pare normal. Televiziunile (si ziarele, dar televiziunile au un impact mult mai puternic) stim cu totii ca sunt iubitoare de scandal, de lucruri nefiresti, socante, lipsite de moralitate. Sunt cele care filmeaza inmormantari sau nunti, care ne prezinta cu naturalete debordanta copii lipsiti de orice urma de bun simt, care-si agreseaza verbal si chiar fizic parintii, care isca scandaluri in scoli intre parinti din cauza unor postari pe facebook. Sunt cele care ridica in slavi, desi de multe ori mascat, non-valori de tipul Becali, Bianca Dragusanu sau Vanghelie, cele care promoveaza libertatile sexuale pentru a starni controverse, care treptat treptat ne-au indus in mentalitate ca "it's ok to be gay" si alte si alte lucruri absurde cu exemple de violuri, crime, maltratari sau furturi, chiar daca nu sunt prezentate ca si exemple bune de urmat.
                                        
It's not ok to be gay! De ce sa ne impacam cu gandul ca homosexualismul, sadomasochismul, crimele sau violurile sunt normale? Eu cred ca sunt boli, sunt dereglari serioase ale societatii ce ar trebui tratate ca atare, cu dispret si renegare, care ar trebui condamnate si nu promovate, care nu ar trebui mediatizate pentru a nu starni alte posibile persoane bolnave. Societatea este foarte superficiala si foarte usor de manipulat si asa cum am mai scris si in alte postari, omul este tentat sa ia partea negativa a lucrurilor care ii sunt prezentate, a lucrurilor cu care intra in contact. Ceea ce ii este interzis sau neindicat prezinta cel mai mare pericol pentru omul de rand. Sunt de acord cu libertatea de exprimare, cu acceptarea diferitelor categorii sociale, dar nu sunt de acord cu promovarea lor, cu mediatizarea constanta a lor si indoctrinarea tinerilor si a copiilor cu idei absurde, anormale, inumane.
Parintii lucreaza din ce in ce mai mult, scoala nu mai are aspectul educativ pe care-l avea candva, mass-media si anturajele sunt focusate pe lucrurile negative si anormale. Viitorul nu suna deloc bine, directia in care ne indreptam e catastrofala dupa parerea mea, fara sa exagerez. Copiii si tinerii cresc intr-un mediu toxic, se formeaza dupa niste principii si valori radical diferite fata de cele din ultimele sute de ani. Drogurile, alcoolul, ca sa nu mai vorbesc de tigari sunt deja chestii normale in randul tinerilor. Viata sexuala prematura, inclinatia pentru activitati ilegale si lipsa de respect pentru parinti si batrani mi se pare ca s-a accentuat intr-un ritm exponential in ultimii ani.

 Nu sunt de acord deloc cu efectul pe care-l are mass-media asupra tinerei generatii in primul rand (sa nu mai zic ca sunt babele si mosii  care au inceput sa isi vanda la televiziuni povesti de dragoste si de infidelitate la 80 de ani sau tot felul de scandaluri ca "asa se poarta"). Nu sunt de acord ca in cluburile studentesti sa se organizeze seri pentru incurajarea cuplurilor de 3 persoane, sau sa se promoveze obsesiv imaginea de sexualitate intre 2 fete (pe langa emisiunile de televiziune sau videoclipurile muzicale). Nu sunt de acord ca daca voi avea o fata va creste intr-un mediu in care va fi mai mult decat normal sa isi caute o partenera de acelasi sex, nu sunt de acord sa existe riscul asta nici in cazul in care voi avea un baiat. Nu sunt de acord sa traiesc cu frica de a avea copii drogati, delicventi juvenili sau care sa nu aiba respect pentru valorile traditionale. Accept ideea de secta, de cult, de grupuri restranse de dereglati, desi ii condamn, ii accept, dar nu accept sa fie promovati dand sansa altor adolescenti sa exploateze natura rebela a adolescentului distrugandu-si viata.

Ce putem schimba? Se mai poate face ceva? Astea sunt genul de intrebari pe care incerc sa mi le pun si la care incerc sa gasesc raspuns. Mass-media nu o putem schimba, nu peste noapte, dar putem incerca incet-incet sa nu mai popularizam imagini cu non-valori, cu fernando de la caransebes sau stiri cu activitati imorale si inumane. Putem incerca sa ne unim eforturile, cei care inca mai gandesc ca mine, si sa conturam un context favorabil in care sa putem impune o pozitie a CNA de obligare la prezentarea unor stiri si emisiuni educative de catre toate televiziunile, la ingradirea dreptului de libertate a exprimarii prin izolarea stirilor imorale si inumane undeva dupa miezul noptii si prezentarea intr-un procent foarte mare a stirilor si emisiunilor educative, moralizatoare pe parcursul zilei.
Nu doar sper, sunt convins ca Romania se va schimba. Indiferent peste cat timp va fi asta, vreau sa iau parte la schimbare, vreau sa ies din randul majoritatii si sa ii regasesc pe cei care gandesc la fel sa reusim impreuna sa lasam o alta Romanie mostenire copiilor nostri.

2 comentarii:

  1. Televiziunile vand ceea ce se cere, daca acesta este nivelul majoritatii audientei,daca asta se cere asta se da. E democratie si ai dreptul sa te uiti sau nu la TV. Eu unul ma uit cumulat sub 10 ore pe luna, pentru ca e nimic interesant,iar parintii care isi uita copiii in fata TV-ului sunt ei de vina, nu sistemul. Ne-am obisnuit prea mult sa fim condusi de altcineva si sa nu ne asumam greselile asteptand rezolvarea de la sine.
    Iar cu homosexualitatea...eu nu cred ca e o boala ci o alegere, insa pentru o alegere trebuie sa iei in considerare multe aspecte pentru a o face, iar la noi media transmite doar parte din informatii. Asadar, personal, consider ca e o dezinformare generala din lipsa de interes general, iar vina e a audientei si a nivelului de educatie(si asta nu inseamna neaparat scoala).

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu rolul televiziunilor, dar asa cum exista indobitocire in masa, la fel poate exista si culturalizare si educatie in masa. Si da, ok, e usor sa spui ca parintii sunt de vina ca isi uita copiii in fata televizoarelor nocive, dar cand fenomenul se intampla in masa la nivelul intregii tari, nu poate fi acuzat un singur parinte, este o problema generala. De aceea am mentionat o reglemantare a CNA-ului, trebuie gasite solutii pentru probleme generale in primul rand, pentru ca mai apoi sa putem sa ne gandim la o problema particulara.
    In privinta homosexualitatii este o dereglare a organismului uman, de aceea i-am zis boala, nu e fireasca. Vina nu poate fi niciodata a audientei pentru ca ea nu are niciun cuvant de spus, primeste ce i se da. vina e a celor care manipuleaza audienta si care le ofera informatii de natura sa activeze latura negativa a oamenilor.

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza!