luni, 18 februarie 2013

Oare ce inseamna politica in Romania?


Foarte des aud de medici care au plecat sa lucreze in Franta, Belgia sau Germania. Lumea nu-i compatimeste, ba din contra exista o admiratie pentru ei, stiind ca acolo castiga mult mai bine decat in tara. In ultimul timp pe langa deja “clasicii” medici si stomatologi au inceput sa plece si ingineri destul de masiv. Care in Canada, care in Germania, fiecare dupa cum reuseste sa-si rezolve acte si fiecare cu ce preferinte are. Multi altii, enorm de multi, sunt plecati la munca necalificata. Daca raportam la cifrele de la recensamantul de anul trecut, peste 20% din romani traiesc si muncesc in afara granitelor. Ei sunt cei care aduc cei mai multi bani in tara si pastreaza economia pe o linie de plutire si clar fara ei familiile ramase in tara ar trai o viata la limita subzistentei. Dar oare nu ne-ar fi fost mai bine cu ei in tara? Oare nu ar fi ridicat mai mult nivelul de trai daca ar fi muncit la fel de serios ca si afara? Avem somaj ridicat, fabricile s-au inchis si nu mai producem mare lucru. Jumatate din populatia activa isi castiga existenta din invartitul hartiilor, fie ca sunt economisti, analisti, consultanti, avocati, notari sau doar simpli functionari publici. Munca inseamna invartitul hartiilor, pierderea vremii citind presa sau povestind la o cafea ce-am facut sau ce vom face in weekend.
La nivel macro, economia romaneasca traieste din taxele si impozitele pe care le aplicam strainilor care au cumparat bucatica cu bucatica intreaga industrie romaneasca, din banii pe care ii aduc romanii plecati la munca in strainatate si din imprumuturile constante de la FMI. Lucrarile cu statul inseamna automat delapidare de fonduri, fie ca e o autostrada sau pur si simplu un camin cultural sau un parc. Ne imbatam cu apa rece cand vedem ca economia Romaniei a crescut cu 0,2 % si ne adancim intr-o groapa fara fund fara sa constientizam serios acest lucru. Toti cei care sunt plecati afara la lucru, cand vin in tara sunt cuprinsi de un sentiment puternic de repulsie si de antipatie fata de Romania. Auzim frecvent expresii ca “La noi in Spania/Italia/Anglia etc. nu vezi asa ceva, acolo e altfel”. Oare nu putem sa facem sa fie si la noi la fel? Sa instituim o singura politica in Romania care sa ii determine pana si pe cei plecati sa se intoarca cu drag in tara? O politica de genul “Sa muncim cinstit, serios si sa castigam pe masura”? Sa renuntam la mentalitatea “capitalista” de a “ciupi” cate ceva de peste tot, de a fi interesati de venituri necuvenite si de a incerca intotdeauna sa fentam munca cinstita?
Mi se spune ca sunt influentat de mentalitatea comunista, si probabil pe undeva asa e, dar nu pot sa ma prefac ca nu remarc modalitatile prin care acum 30 de ani eram o putere cel putin la nivel European, daca nu si mondial, si acum ne zbatem in subzistenta la mila altora. Nu vreau sa ne intoarcem la ce-a fost, dar putem gasi puncte fundamentale in care situatia de acum se deosebeste de cea de atunci, si fara sa accentuez foarte mult aduc aminte doar de faptul ca saptamana de lucru avea 6 zile si uneori chiar si 7, iar astazi saptamana incepe luni la pranz si se termina vineri la pranz. Dar nu asta voiam sa punctez, ci faptul ca suntem lipsiti de viziune, suntem condamnati la o viata in care nu vedem dupa ziua de maine, in care asemenea unui sobolan care alearga pe rotita fara un scop anume si luat de val, ne concentram doar pe problemele de azi fara sa vedem imaginea de ansamblu.
Omul “politic” din Romania are un singur scop care are adesea 2 aspecte : sa-si consolideze pozitia pentru ca sa poata profita in continuare de beneficiile pozitiei ierarhice la care a ajuns si sa faca cumva sa avanseze ca sa aiba mai multe beneficii. Pe de alta parte, cetateanul de rand, alegatorul are de asemenea un singur scop si anume sa gaseasca motive sa blameze un om sau un partid si sa incerce sa-i convinga pe apropiati ca stimeaza cu adevarat doctrina partidului din care face parte o ruda apropiata sau o cunostinta foarte buna, de pe urma careia reuseste sa mai ciupeasca ceva de lucru sau alte beneficii. Exista evident si cei total dezinteresati de activitatea politica din Romania, cei scarbiti si impacati cu gandul ca mocirla tot mocirla va ramane, indiferent daca se schimba porcii care se tavalesc in ea. Pentru ei se dau circuri electorale, eugenii si mamaliga si deseori tocmai ei sunt cei care inclina balanta. Fara nicio urmare pozitiva totusi, fara nicio speranta de mai bine, fara niciun gand de “astia chiar sunt mai buni, chiar o sa faca treaba”. 
Acuzatiile si blamarile axate pe un om sau pe un partid in opinia mea nu-si au rostul. Ne-am pierdut independenta demult si nici Stefan cel Mare daca ar invia nu ar fi in stare de unul singur sa o recucereasca. Sunt convins ca Icsulescu om corect si cinstit, patriot si cu intentii bune, ajuns intr-o pozitie puternica este fortat sa joace dupa cum canta muzica. Nimeni nu face dupa capul lui si deviza “Divide si cucereste” in Romania este valabila. Pot exista 3, 5 poate 100 de oameni de genul asta in functii sus-puse, atata timp cat in permanenta sunt constransi individual de altii sa actioneze dupa cum li se spune si nu-si unesc fortele este imposibil sa schimbe ceva. Da, mai apar mici acte de normalitate patriotica, de rezistenta asupra “asupririi neamului”, dar sunt extrem de neinsemnate si, ce e cel mai important, sunt izolate. 
Observ astazi ca din ce in ce mai mult tinerii incep sa se revolte si cauta solutii de revitalizare a societatii romanesti. Observ atat chestii generate fortat la comanda, cat si acte sincere si cu real sentiment patriotic. Doar ca pana nu vom reusi sa ne organizam si sa actionam impreuna, ca o forta nationalista real independenta, sansele de reusita sunt 0. Voi incerca si sper sa fac parte din acea miscare de rezistenta care se naste incet incet in Romania si care este singura sansa reala de a ne recapata mandria de romani, de a repune Romania la loc de cinste in discutia dintre cei 5 oameni care conduc lumea. Mi-e scarba de “politica” de azi din Romania, de mizeria imorala in care guverneaza banii. Sunt convins ca nu sunt singurul.

Apasa pe butonul de Facebook de mai jos share daca ti-a placut articolul

4 comentarii:

  1. De acord in cea mai mare parte :). Patura medie(constienta mai bine spus) este cea care poate echilibra lucrurile si le poate aduce pas cu pas unde spuneti dvs.
    Eu locuiesc in Cluj si aici este o vorba care arata etalonul "suprem"...masina germana, "ca in Germania", atitudine germana, samd. Noi insa nu gandim sau muncim "ca in Germania".
    Lucrurile se schimba insa, suntem destul de multi care facem si invatam sa facem lucrurile altfel si totul trebuie pornit de la cei constienti. 20-30 % cati om fi. Inca o idee. De ce trebuie sa mai avem clasa politica si politicieni (valabil in toata lumea, din Europa pana in SUA) cata vreme suntem constienti cu totii ca suntem dusi cu presul permanent,.
    Oamenii respectivi nu au nicio meserie/specializare efectiva si nu pot fi conducatorii unei entitati, minister, guvern, stat, departament, samd, fara sa dovedeasca ca sunt bine pregatiti pentru acest lucru, ca sunt competenti ca manageri si profesionisti in domeniul respectiv. In cele din urma si un stat se manageriaza ca si o mare companie, are profit este in regula, nu are profit sufera membrii "firmei".Pe aceasta logica, principial vorbind, ar trebui sa alegem pt fiecare job/post, cel mai bun profesionist in domeniu, ar putea face acest lucru o firma de resurse umane(simplist spus) si am fi cu mult mai performanti decat acum. Si mult mai echilibrati.
    Ma numesc Dragos Grasu din Cluj (grasu_dragos@yahoo.com.au) si nu sunt anonim dar a fost mai simplu asa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. acelasi "anonim" Dragos. Am uitat. Sa lasam deoparte "mandria de a fi roman" sau german sau american ca factor motivator si in general mandria, ego-ul sau cum vreti sa-i spuneti pentru ca a trecut timpul lor. Nu mai avem loc pe planeta in curand, trebuie sa traim cat mai echilibrat cu putinta, cu respect si iubire fata de ceilalti, ego-ul trebuie sa dispara cat mai curand pt ca si-a facut treaba 2000 de ani (conflicte, razboaie, polemici neproductive cu alte cuvinte lipsa de comunicare reala).

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu viziunea de management asupra conducerii tarii, chiar daca este doar o chestie pur teoretica.
    In practica in schimb, s-ar putea implementa un sistem de eficienta manageriala pentru inceput in functiile de conducere ale intreprinderilor de stat, cu sanctiuni pe masura in cazul neindeplinirii obiectivelor. Si se poate extinde sistemul si asupra conducatorilor administratiilor publice, evident.
    In legatura cu mandria de a fi roman, nu cred ca ar trebui asa usor lasata deoparte. Germania, Japonia, tarile nordice si multe alte exemple au aceasta mandrie care noua ne cam lipseste si pe baza ei au reusit sa-si dezvolte economii profitabile care se reflecta intr-un stil de viata mai civilizat si cu acea mentalitate "sanatoasa" pe care ne-o dorim si in Romania.
    Deci domnule Dragos, eu zic sa fim patrioti, sa incercam sa punem suflet in tara asta, sa nu mai risipim banii publici "ca nu sunt ai nostri", sa nu mai aruncam gunoi pe strada, sa nu mai fim indiferenti la deciziile marsave de la nivel inalt prin care ne vindem tara bucatica cu bucatica pentru ca s-ar putea sa ne trezim prea tarziu, cand chiar nu vom mai avea cu ce sa ne mandrim, tara fiind ocupata de straini cu interes de exploatare si inrobire a poporului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este corect si adevarat tot ce afirmati,va felicit pentru acest blog! Multe din cele afirmate aici sunt cunoscute de multi dintre noi.Ce putem face insa concret pentru a incerca aceasta stare de lucruri paguboasa pentru tara noastra si pentru noi romanii?!
    Sa fim realisti si sa admitem ca astfel de solutii nu ne stau la indemana atata timp cat nu poti aduna nici macar 10000 de romani care sa lupte pentru o cauza si care sa nu fie inca virusati de "politichia" romaneasca.
    Pacat in primul rand pentru bebelusi carora le vom lasa peste ani o Romanie care nu va mai fi a lor!

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza!