luni, 25 februarie 2013

"Înțigănirea"

          De mici copii am fost invatati sa ne ferim de tigani. Erau violenti, neigienici, cu reputatie proasta. Ne era frica de ei si aveam si un sentiment de repulsie. Incercam sa-i evitam pe cat puteam si cand le simteam prezenta in spatele nostru pe strada grabeam pasul si treceam pe partea cealalta a drumului. Sentimentul copilaresc de respingere si evitare a tiganilor s-a transformat ulterior in antipatie si ura, dispretuire si renegare. Dar tiganii s-au inmultit, au dezvoltat comunitati tot mai numeroase, o parte din ei s-au amestecat cu romanii sau macar au incercat sa devina apreciati muncind cot la cot in fabrici, ateliere auto sau comert.
Ne aflam astazi intr-un moment in care denigram si renegam tiganii, la nivel de natie. Oftam si ne umplem de nervi cand vedem ca ne fac reclama negativa in occident prin furturi si cersatorii. Incercam sa ne disociem constant imaginea de roman cu imaginea de rrom, desi pentru occidentali e prea tarziu, ne-au catalogat acum mai bine de 10 ani. Si daca stam sa analizam ca media de nasteri la femeile romance este de 1.2-1.3 iar la tigani este peste 4, in urma recensamantului si la un calcul simplu reiese ca daca la 1 milion de tigani se nasc 2 milioane de copii iar la 16 milioane de romani se nasc 10 milioane de copii, procentul tiganilor in Romania peste vreo 50 de ani va creste peste 50%. Ingrijorator, nu?

Dar altceva vreau sa analizez : ce au invatat romanii de la rromi? Dupa veacuri de convietuire fortata, dupa abuzuri nenumarate si de o parte si de cealalta, dupa incercari continue de aducere la un numitor comun, cum s-a modificat neamul romanilor, cum ne-a afectat aceasta convietuire de multe ori nedorita? Putem ignora influenta tiganilor in cultura, traditiile si gandirea romanului de rand? Pai sa ne gandim un pic cum era poporul roman acum 30 de ani si cum este astazi si ce putem pune pe seama tiganilor :

- tiganii fura. Stim cu totii, nu e un secret, nu e o noutate. Asa au trait si traiesc in continuare marea lor majoritate. Ei bine, grav este ca din ce in ce mai multi romani au deprins acest obicei. Il putem asocia si cu saracia, dar impulsul de a fura in mod evident a venit de la tigani pe care i-am vazut furand si carora am vazut ca politia sau judecatorii nu le fac nimic. S-a incetatenit ideea de "daca poti sa furi, fura, ca oricum nu te prinde nimeni". Fara acest impuls nu stiu daca am fi trecut de bariera legii asa usor.
- tiganii sunt fandositi, increzuti, parveniti. Construiesc vile cu turnulete, isi pun jante aurite la masini, poarta ostentativ bijuterii masive din aur si in permanenta se lauda cu avutia lor. Pe fondul unor imbogatiri nemeritate "peste noapte", tot mai multi romani au cazut in patima aceasta a fandoselii si laudaroseniei, incercand in permanenta sa se arate mai bogati decat sunt. Mi-aduc aminte acum vreo 15 ani cand incepuse moda hainelor de firma si a adidasilor originali Nike, circula mai in gluma mai in serios o vorba de genul "Cat ai dat ma pe X lucru?", se raspundea cu suma in cauza, dupa care urma replica "Fraiere, eu am dat mai mult!" in sensul de cine cheltuieste cel mai mult e mai smecher. Aceste atribute nu le regasim in tarile vestice unde oamenii traiesc relativ modest, chiar daca au o avutie marisoara in spate, unde vedem masini simple pe autostrazi, spre deosebire de la noi unde pe autostrada tot a 5-a masina valoreaza mai mult de 40.000 de euro. Romanii au inceput sa-si construiasca in comune si sate case impetuoase, nefinisate dar cu multe nivele si multe camere, ei locuind de fapt in casuta mica si veche din spate. Isi cumpara masini si apartamente scumpe in rate, pentru a se arata ca si oameni avuti, neavand de fapt bani pentru impozite si asigurari. Exemple sunt multe si nu are rost sa continui, ideea e ca pana nu au inceput tiganii sa se afiseze cu celebrele Mercedes negre si cu bijuterii si palate, nici romanul de rand nu simtea nevoia de a se lauda cu o avutie pe care nu o stapanea.
- fara a izola ca unic factor, influenta tiganilor in randul mahalalei nu poate trece neobservata : incultura tot mai pronuntata in randul oamenilor simpli, semintele din fata scarii de bloc, injuraturile la tot pasul, scuipatul pe jos sau mizeria de pe strada sau din scarile de bloc sunt doar cateva exemple ale influentelor tiganesti in comportamentul romanilor. Din pacate toate sunt necivilizate si contribuie la etichetarea poporului roman de catre orice turist care ne calca granitele.
          Observati ca nu am mentionat manelele mai sus pentru ca nu muzica in sine poate constitui un motiv de judecare a unei comunitati, ci activitatile pe care acea comunitate le are in comun. Parte din caracteristicile negative ale acestei comunitati le-am mentionat totusi.
          Dar la naiba, tiganii nu pot avea numai caracteristici negative, sigur au si aspecte pozitive. Am invatat lucruri bune de la ei? Am reusit sa si profitam de pe urma acestei convietuiri, sau ne-am limitat la "caderea in pacat" luand doar lucrurile negative? Pai sa vedem care este plusul tiganilor, care sunt partile lor bune : tiganii reprezinta una dintre cele mai sufletiste natii, in care familia si onoarea familiei se ridica deasupra oricarui impediment. Sunt in stare sa intre la inchisoare cu zambetul pe buze daca prin asta isi protejeaza copiii, fratii sau alte rude. Nu se vand unul pe altul si au o integritate demna de invidiat. Aceasta calitate a lor din pacate nu a contaminat poporul roman, care este recunoscut in intreaga lume drept un popor de oameni rai, individualisti, egoisti, care si-ar vinde si cel mai bun prieten pentru un castig in plus. Am auzit multe povestiri despre romani plecati in strainatate care si-au sapat colegii romani in firmele unde lucrau, care au incercat sa ii inlature pe romani dintr-o frica bizara de concurenta. Noi am inventat expresia "frate, frate, dar branza-i pe bani" neavand sentimentul familial foarte bine dezvoltat, nefiind cei care-si ajuta aproapele dezinteresat. Daca vedem un roman asaltat de 2-3 tigani pe strada nu intervenim de frica sau din orice alt motiv. In schimb un tigan asaltat chiar de 10 romani va primi sprijin din partea oricarui alt tigan se afla intr-o vaga proximitate, dintr-un instinct de autoaparare a natiei pe care noi nu-l avem. Romanii sunt permanent nemultumiti, ingrijorati, suparati si se descarca pe "capra vecinului" de fiecare data cand are ocazia, nu avem sentimentul de unitate nici in interiorul familiilor, nici la nivel de comunitate sau popor. Intotdeauna ne plangem ca numai la noi se poate intampla cutare lucru, ca noi suntem cei mai oropsiti oameni de pe pamant, ca noi avem cele mai multe necazuri si peste tot in rest e lapte si miere si gasim in asta o scuza pentru a face rau aproapelui, pentru a fi egoisti si a ne pasa doar de noi.

          Tragand linie, putem spune ca influenta tiganilor in societatea romaneasca este predominant negativa, ca asemenea unui copil caruia ii este spus sa nu faca ceva, exact ce nu trebuia am facut adica i-am acuzat pe tigani ca fura, cersesc, scuipa, injura, sunt fandositi si alte si alte caracteristici negative, dar totodata le-am introdus incet incet in comportamentul romanului de rand, romanului simplu usor influentabil. De acolo, pana la a se inradacina in comportamentului tuturor romanilor nu mai e decat un pas si la ritmul schimbarilor din ultima perioada, nu va mai trece foarte mult pana ne vom "intigani".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza!